zelferzekerde vrouw
10/17/2023
4 min

De Rol van Testosteron bij Vrouwen

10/17/2023
4 min

Testosteron, wordt vaak geassocieerd met mannen en mannelijke kenmerken.

Maar, testosteron 'Het mannelijke hormoon' speelt ook een cruciale rol bij vrouwen.

Hoewel vrouwen over het algemeen veel lagere niveaus van testosteron hebben dan mannen, toch is het belangrijk om kennis te verkrijgen over testosteron bij vrouwen.

Testosteron vervult namelijk veel gezondheidsfuncties bij vrouwen waaronder stemming, energie, motivatie en spieropbouw.


Testosteron bij Vrouwen

Zoals eerder gezegd hebben vrouwen slechts ongeveer een tiende van het testosterongehalte dan dat mannen hebben, maar het is nog steeds van groot belang voor hun gezondheid!

 Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon wat gecombineerd word met oestrogeen (Het vrouwelijke hormoon) in het vrouwelijk lichaam. Samen helpen ze het libido, bot gezondheid, spieropbouw en algemeen welzijn te bevorderen.


Leeftijd (In jaar)

Testosteron (In nanogram per deciliter)

10 - 11

12 - 16

17 - 18

20 - 75

19+

8 - 60(https://www.healthline.com)


Waar Maakt een vrouw Testosteron aan?

Vrouwen maken over het algemeen testosteron aan in de eierstokken. Een kleinere hoeveelheid wordt geproduceerd in de bijnieren, de kleine klieren bovenop de nieren.

De eierstokken van vrouwen spelen een cruciale rol bij de productie van testosteron. Ze bevatten kleine structuren genaamd follikels, waarin eicellen zich ontwikkelen. Deze follikels scheiden niet alleen oestrogeen af, maar produceren ook testosteron.


testosteron verhogen vrouwen


Seks en Testosteron

Een gezond libido en seksuele functie bij vrouwen worden mede beïnvloed door testosteron. Dit hormoon is essentieel voor het behouden van een bevredigend seksueel leven.

Bij sommige vrouwen kan een tekort aan testosteron leiden tot verminderd seksueel verlangen, moeite met opwinding en het bereiken van een orgasme. Het verhogen van de testosteronspiegels kan helpen bij het herstellen van een gezonde seksuele functie.


Hoeveel Testosteron moet een Vrouw hebben?

Het ideale testosterongehalte voor vrouwen varieert gedurende hun levenscyclus. In het algemeen geldt dat vrouwen lagere testosteronspiegels hebben dan mannen, maar de exacte niveaus kunnen variëren op basis van leeftijd en individuele behoeften.


Er is geen vaste "norm" voor testosteron bij vrouwen, maar artsen gebruiken referentiewaarden om te bepalen wat binnen het gezonde bereik valt.


Voor premenopauzale vrouwen is het testosteronbereik ongeveer 15-60 nanogram per deciliter (ng/dL). Na de menopauze kunnen de niveaus echter dalen.


Tekort aan Testosteron bij Vrouwen

Naast een teveel aan testosteron kunnen sommige vrouwen te maken krijgen met een tekort aan dit belangrijke hormoon. Een tekort aan testosteron bij vrouwen kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder

  • vermoeidheid
  • verminderd libido
  • verminderde spiermassa en kracht
  • gewichtstoename, stemmingswisselingen
  • depressie
  • een afname van het algemene welzijn


Testosteron tekort vrouw


Testosteron Vrouwen Verhogen

Het verhogen van testosteron bij vrouwen kan een effectieve manier zijn om de symptomen van een tekort aan testosteron te bestrijden en het algemene welzijn te verbeteren.

Zelf heb ik een stappenplan ontwikkeld om testosteron te verhogen, hier staan tips & tricks die jij binnen 1 maand kunt implementeren in jouw leven om je testosteron te verhogen!


Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan een krachtig hulpmiddel zijn om testosteron bij vrouwen te verhogen. Zowel cardiovasculaire training als weerstands- en krachtoefeningen kunnen bijdragen aan een gezonder hormonaal evenwicht.

Cardio-oefeningen, zoals joggen of fietsen, verbeteren de doorbloeding en verhogen de stofwisseling, wat gunstig kan zijn voor testosteronspiegels. Aan de andere kant kunnen weerstands- en krachtoefeningen, zoals gewichtheffen, helpen bij de opbouw van spiermassa, wat ook kan bijdragen aan een verhoogd testosterongehalte.


Voeding

Een gezond dieet speelt een belangrijke rol bij het handhaven van gezonde testosteronspiegels bij vrouwen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, kunnen gunstig zijn, omdat testosteron wordt geproduceerd uit cholesterol.

Het is belangrijk om suikerrijkevoedingsmiddelen met mate te consumeren, omdat deze de insulinespiegels kunnen verhogen, wat op de testosteronspiegels kan verlagen.

Let ook op de kwaliteit van het voedsel wat je eet. Voedsel wat is bespoten/bewerkt met chemicaliën of pesticiden kan het testosteronniveau van vrouwen drastisch omlaag halen.


testosteron verhogen vrouw

Testosteron Verhogen Vrouwen Supplementen

Voor sommige vrouwen kan aanvullende methode nodig zijn om een gezond testosteron niveau te creëren. Supplementen kunnen een super aanvulling zijn op gezonde voeding!

Zink, magnesium of Vitamine D zijn uitstekende aanvullingen op het dieet omdat deze vitaminen en mineralen direct/indirecte invloed hebben op de testosteronproductie.


Testosteron Verhogen Vrouwen Leefstijl

Naast lichaamsbeweging, voeding en eventuele suppletie is levensstijl ook van groot belang. Het verminderen van stress, voldoende en kwaliteit slaap krijgen en het vermijden van overmatig alcoholgebruik en roken kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Ahswgandha Testosteron Vrouwen

Een ander supplement wat kan helpen bij het verhogen van testosteron voor vrouwen is het ashwaghanda supplement. Ashwagandha manifesteert zich als een veelbelovend adaptogeen met aanzienlijke voordelen voor de hormonale gezondheid, inclusief het verhogen van testosteron.

Onderzoek toont aan dat ashwagandha stress verlichtend werkt wat betekend dat de cortisolspiegel afneemt en dus het testosteron niveau toeneemt. Cortisol werkt namelijk onderdrukkend op het testosteron niveau.


Ashwagandha is dus een echte tesotosteron booster voor vrouwen!


ashwagandha testosteron vrouw


Teveel Testosteron bij Vrouwen

Testosteron is dus essentieel is voor de gezondheid van vrouwen, maar een teveel ervan kan problematisch worden. Een aandoening die hiermee verband houdt, staat bekend als polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Dit is een van de meest voorkomende hormonale stoornissen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.


Hoe merk je dat je PCOS hebt?

Bij vrouwen met PCOS is er vaak sprake van een te hoge productie van testosteron in de eierstokken, wat leidt tot symptomen zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, overmatige haargroei, acne en problemen met gewichtsbeheersing. Dit overschot van testosteron kan leiden tot cysten in de eierstokken en kan problemen veroorzaken met de ovulatie en de vruchtbaarheid.

Voor vrouwen die geen PCOS hebben, kan een teveel aan testosteron nog steeds bijwerkingen veroorzaken. Het kan de gezondheid van het hart negatief beïnvloeden, het cholesterolgehalte verstoren en de bloeddruk verhogen.


Testosteron Verhogen Vrouwen: Conclusie

We hebben ontdekt hoe testosteron verhogen bij vrouwen een belangrijke rol speelt, zowel fysiek als mentaal. Een gezond testosteron niveau is essentieel voor het behouden van spiermassa, het verbeteren van de stemming, het stimuleren van het libido en een beter algemeen welzijn!


Met mijn Stappenplan voor het Verhogen van Testosteron vind je uitgebreide informatie over voeding, beweging, en levensstijl veranderingen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je testosterongehalte op een natuurlijke manier.


Testosteron verhogen bij vrouwen kan dus bijdragen aan een energieker en vitaler leven!


  Het Gratis Stappenplan!