De Rol van Testosteron bij Vrouwen
17 oktober 2023 

De Rol van Testosteron bij Vrouwen

Testosteron, vaak geassocieerd met mannen en mannelijke kenmerken. Maar, testosteron 'Het mannelijke hormoon' speelt ook een cruciale rol bij vrouwen. Hoewel vrouwen over het algemeen veel lagere niveaus van testosteron hebben dan mannen, is dit hormoon essentieel voor hun algehele gezondheid en welzijn.

Wat Doet Testosteron bij Vrouwen

Zoals eerder gezegd hebben vrouwen slechts ongeveer een tiende van het testosterongehalte dan dat mannen hebben, maar het is nog steeds van groot belang voor hun gezondheid!

Waar Maakt een vrouw Testosteron aan?

Vrouwen maken over het algemeen testosteron aan in de eierstokken. Een kleinere hoeveelheid wordt geproduceerd in de bijnieren, de kleine klieren bovenop de nieren. De eierstokken van vrouwen spelen een cruciale rol bij de productie van testosteron. Ze bevatten kleine structuren genaamd follikels, waarin eicellen zich ontwikkelen. Deze follikels scheiden niet alleen oestrogeen af, maar produceren ook testosteron.

Testosteron bij Vrouwen

Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het behoud van de eicellen in de eierstokken en heeft invloed op de menstruatiecyclus, seksueel verlangen, Stemming, energie en vele andere aspecten van de reproductieve gezondheid van vrouwen. Naast de eierstokken en bijnieren draagt de vetcel ook bij aan de testosteronproductie. Deze cellen, die zich onderhuids bevinden, hebben het vermogen om testosteron om te zetten in oestrogeen, een ander belangrijk vrouwelijk hormoon. Dit proces is van cruciaal belang voor de hormonale balans bij vrouwen.

wat doet testosteron bij vrouwen

Seks en Testosteron

Een gezond libido en seksuele functie bij vrouwen worden mede beïnvloed door testosteron. Dit hormoon is essentieel voor het behouden van een bevredigend seksueel leven. Bij sommige vrouwen kan een tekort aan testosteron leiden tot verminderd seksueel verlangen, moeite met opwinding en het bereiken van een orgasme. Het verhogen van de testosteronspiegels kan helpen bij het herstellen van een gezonde seksuele functie.

Hoeveel Testosteron moet een Vrouw hebben?

Het ideale testosterongehalte voor vrouwen varieert gedurende hun levenscyclus. In het algemeen geldt dat vrouwen lagere testosteronspiegels hebben dan mannen, maar de exacte niveaus kunnen variëren op basis van leeftijd en individuele behoeften.

Er is geen vaste "norm" voor testosteron bij vrouwen, maar artsen gebruiken referentiewaarden om te bepalen wat binnen het gezonde bereik valt.

Voor premenopauzale vrouwen is het testosteronbereik ongeveer 15-70 nanogram per deciliter (ng/dL). Na de menopauze kunnen de niveaus echter dalen. Het is belangrijk om erbij te zeggen dat de ideale testosteronspiegels voor elke vrouw anders kunnen zijn en dat wat voor de een normaal is, niet hetzelfde kan zijn voor de ander. Factoren zoals leeftijd, lichaamssamenstelling en algemene gezondheid spelen allemaal een rol in wat als optimaal wordt gezien.

Tekort aan Testosteron bij Vrouwen

Naast een teveel aan testosteron kunnen sommige vrouwen te maken krijgen met een tekort aan dit belangrijke hormoon. Een tekort aan testosteron bij vrouwen kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid, verminderd libido, verminderde spiermassa en kracht, gewichtstoename, stemmingswisselingen, depressie en een afname van het algemene welzijn.  Een laag testosteronniveau bij vrouwen kan echter een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van vrouwen. Het is daarom belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en na te gaan of er een tekort aan testosteron de oorzaak zou kunnen zijn.

Tekort aan testosteron bij vrouwen

Testosteron Bij vrouwen Verhogen

Het verhogen van testosteron bij vrouwen kan een effectieve manier zijn om de symptomen van een tekort aan testosteron te bestrijden en het algemene welzijn te verbeteren. Zelf heb ik een stappenplan ontwikkeld om testosteron te verhogen, hier staan tips & tricks die jij binnen 1 maand kunt implementeren in jouw leven om je testosteron te verhogen!

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging kan een krachtig hulpmiddel zijn om testosteron bij vrouwen te verhogen. Zowel cardiovasculaire training als weerstands- en krachtoefeningen kunnen bijdragen aan een gezonder hormonaal evenwicht. Cardio-oefeningen, zoals joggen of fietsen, verbeteren de doorbloeding en verhogen de stofwisseling, wat gunstig kan zijn voor testosteronspiegels. Aan de andere kant kunnen weerstands- en krachtoefeningen, zoals gewichtheffen, helpen bij de opbouw van spiermassa, wat ook kan bijdragen aan een verhoogd testosterongehalte.

Voeding

Een gezond dieet speelt een belangrijke rol bij het handhaven van gezonde testosteronspiegels bij vrouwen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, kunnen gunstig zijn, omdat testosteron wordt geproduceerd uit cholesterol. Ook zinkrijke voedingsmiddelen kunnen helpen de testosteronspiegels te verhogen.

Het is belangrijk om suikerrijkevoedingsmiddelen met mate te consumeren, omdat deze de insulinespiegels kunnen verhogen, wat op de testosteronspiegels kan verlagen.

Let ook op de kwaliteit van het voedsel wat je eet. Voedsel wat is bespoten/bewerkt met chemicaliën of pesticiden kan het testosteronniveau van vrouwen drastisch omlaag halen.

voeding en testosteron bij vrouwen

Suppletie en Levensstijl

Voor sommige vrouwen kan aanvullende behandeling nodig zijn om een gezonde testosteronbalans te herstellen. Natuurlijke supplementen, zoals zink, magnesium, vitamine D of DHEA zijn een uitstekende aanvulling op het dieet. Naast lichaamsbeweging, voeding en eventuele suppletie is levensstijl ook van groot belang. Het verminderen van stress, voldoende en kwaliteit slaap krijgen en het vermijden van overmatig alcoholgebruik en roken kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.

Teveel Testosteron bij Vrouwen

Testosteron is dus essentieel is voor de gezondheid van vrouwen, maar een teveel ervan kan problematisch worden. Een aandoening die hiermee verband houdt, staat bekend als polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Dit is een van de meest voorkomende hormonale stoornissen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Hoe merk je dat je PCOS hebt?

Bij vrouwen met PCOS is er vaak sprake van een te hoge productie van testosteron in de eierstokken, wat leidt tot symptomen zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, overmatige haargroei, acne en problemen met gewichtsbeheersing. Dit overschot van testosteron kan leiden tot cysten in de eierstokken en kan problemen veroorzaken met de ovulatie en de vruchtbaarheid. Voor vrouwen die geen PCOS hebben, kan een teveel aan testosteron nog steeds bijwerkingen veroorzaken. Het kan de gezondheid van het hart negatief beïnvloeden, het cholesterolgehalte verstoren en de bloeddruk verhogen. Daarom is het belangrijk om een gezonde hormonale balans te behouden en eventuele hormonale onevenwichtigheden.

Hoe verlaag je Testosteron?

Als je te maken hebt met te veel testosteron, wil je waarschijnlijk de hormoonspiegels verlagen om symptomen te verminderen. Er zijn verschillende benaderingen om dit te bereiken. Een gezonde levensstijl, inclusief evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement, kan helpen de hormonen in evenwicht te houden. Bepaalde medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven door een arts om testosteronspiegels te verlagen, vooral als er een onderliggende medische aandoening is. Overleg dit altijd met een zorgverlener voordat je maatregelen neemt om testosteron te verlagen, aangezien het belangrijk is om de oorzaak van te hoge testosteronspiegels vast te stellen voordat de behandeling begint.


We hebben ontdekt hoe testosteron bij vrouwen een belangrijke rol speelt, zowel fysiek als mentaal. Een gezond testosterongehalte is essentieel voor het behouden van spiermassa, het verbeteren van de stemming, en het stimuleren van het libido. Het onderhouden van de juiste balans is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Als je denkt dat jouw testosteronspiegels uit balans zijn of je streven naar een gezondere hormonale balans, is het belangrijk om het juiste advies te krijgen en de oorzaken op te merken. Bij mijn Stappenplan voor het Verhogen van Testosteron vind je uitgebreide informatie over voeding, beweging, en levensstijlveranderingen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je testosterongehalte op een natuurlijke manier.

Over de schrijver