laag libido
01/04/2024
5 min

Laag Libido Oplossen met Testosteron

01/04/2024
5 min

In onze samenleving is seksualiteit een belangrijk onderdeel van het menselijk welzijn.


Een laag libido kan echter een uitdagende kwestie zijn die zowel individuen maar grotendeels relaties beïnvloedt.40-50% van de vrouwen ervaart problemen met seks, bij mannen ligt dit zelfs rond de 60%!Maar eerst:


Wat is een Laag Libido?

Een laag libido, ook wel bekend als verminderd seksueel verlangen,  is een merkbare afname van interesse in seksuele activiteit. Maar het niveau van seksueel verlangen varieert tussen individuen en factoren zoals leeftijd, stress, gezondheid en relatieomstandigheden.


laag libido


Te Laag Libido bij Vrouwen

Een laag libido bij vrouwen resulteert in verminderd verlangen naar intieme interacties, minder frequente gedachten aan seksuele activiteit, terughoudendheid om initiatief te nemen in seksuele situaties. Dit zijn allemaal symptomen van een te laag libido bij vrouwen

Eventuele oorzaken kunnen zijn: Hormonale schommelingen (bijv. menopauze of te weinig testosteron), Psychologische factoren (stress, depressie, angst), relatieproblemen en communicatieproblemen.


Te Laag Libido bij Mannen

Een laag libido bij de man resulteert in minder frequente interesse in seksuele activiteit, moeilijkheden bij het hebben en behouden van een erectie, afname van seksuele fantasieën. Ook dit zijn dus symptomen van een laag libido bij een man.

Ook de mogelijke oorzaken bij mannen zijn: Hormonale onevenwichtigheden, inclusief een te laag testosteronniveau, psychologische stressoren en prestatiedruk, gezondheidsproblemen zoals diabetes of hartziekten.


laag libido vrouw


Oorzaak Laag Libido

Psychologische Factoren

Stress en Angst

Hoge niveaus van stress en angst kunnen leiden tot een verminderd libido. Het continue activeren van het stressresponsysteem kan het moeilijk maken voor het lichaam om in de stemming te komen voor seksuele activiteit.

Depressie

Depressie kan niet alleen een gevoel van lusteloosheid veroorzaken, maar ook direct het libido beïnvloeden. Veranderingen in neurochemie en emotioneel welzijn spelen hierbij een rol.


Relationele Problemen

Communicatieproblemen

Gebrek aan open communicatie in een relatie kan leiden tot emotionele afstandelijkheid en verminderd seksueel verlangen. Een gezonde relatie vereist wederzijds begrip en openheid.

Conflicten en Onopgeloste Problemen

Ongoing conflicten of onopgeloste problemen in een relatie kunnen een negatieve invloed hebben op het libido. Het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving is cruciaal.


Hormonale Problemen

Lage Testosteronspiegels

Een te Laag testosteronniveau speelt een rol bij een laag libido, met name bij mannen. Deze hormonale onbalans kan zowel fysieke als psychologische oorzaken hebben.

Schildklierproblemen

Een onderactieve schildklier kan vermoeidheid en een verminderd libido veroorzaken door het vertragen van metabole processen.


Lifestyle en Omgevingsfactoren

Slaapgebrek

Onvoldoende slaap kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde zin in seks. Een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van een gezond libido.

Alcohol en Drugs

Overmatig gebruik van alcohol en drugs kan het zenuwstelsel onderdrukken, wat resulteert in een laag libido.

Ongezonde Voeding en Gebrek aan Lichaamsbeweging

Een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot obesitas en een slechte gezondheid, wat beide de seksuele functie kan beïnvloeden.


laag libido man


Laag Libido en Testosteron

Testosteron, het primaire mannelijke geslachtshormoon dat ook in kleine hoeveelheden aanwezig is bij vrouwen, speelt de belangrijkste rol bij het reguleren van seksueel verlangen en het behouden van een gezond libido. Wanneer het testosteron niveau onvoldoende of uit balans is, kan dit resulteren in een laag libido.

Bij mannen kan een afname van testosteron leiden tot verminderde frequentie van seksuele gedachten, moeilijkheden bij het bereiken en behoud van een erectie en een algemene afname van seksueel verlangen.

Hoewel vrouwen aanzienlijk lagere niveaus van testosteron hebben dan mannen, speelt dit hormoon ook een belangrijke rol in hun seksuele gezondheid. Een laag libido bij vrouwen kan worden veroorzaakt door een afname van testosteron, vooral tijdens de menopauze.

De daling van dit hormoon kan resulteren in verminderde zin in seks, vaginale droogheid en verminderde gevoeligheid.


Testosteron en Leeftijd

In de vroege volwassenheid, in de tienerjaren, bereiken de testosteronniveaus doorgaans hun piek. Na deze fase begint echter in de jaren 20 tot 30 een geleidelijke afname, waarbij elk decennium een gemiddelde daling van ongeveer 1% per jaar kan laten zien.


oorzaak laag libido


Deze afname wordt ook geassocieerd met een reeks veranderingen, zoals verlies van spiermassa, afname van botdichtheid en veranderingen in vetverdeling. Bij vrouwen vindt ongeveer dezelfde daling in testosteron plaats, maar dan in kleinere hoeveelheden.

Een opvallend effect van de afnemende testosteronniveaus is de invloed op het libido. Mannen kunnen merken dat hun libido geleidelijk afneemt, terwijl vrouwen tijdens de menopauze een vergelijkbare ervaring kunnen hebben.

Een laag libido, vaak geassocieerd met deze hormonale veranderingen, kan leiden tot spanningen in intieme relaties en een verminderde levenskwaliteit. Het is van dus van belang voor zowel mannen als vrouwen om zich bewust te zijn van de gevolgen van de afname van testosteron naarmate ze ouder worden.


Laag Libido Oplossing

Therapieën en Counseling

Seksuologische Therapie

Gespecialiseerde therapie kan koppels helpen bij het leren kennen van hun seksuele dynamiek, communicatie verbeteren en psychologische blokkades aanpakken die het libido beïnvloeden.

Individuele Counseling

Voor individuen kunnen sessies met een psycholoog of counselor helpen bij het begrijpen en aanpakken van onderliggende psychologische oorzaken zoals stress, angst of depressie.


Levensstijlveranderingen

Gezonde Voeding

Het impelementeren van een voedzaam dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan de algehele gezondheid verbeteren, inclusief het libido.

Lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit kan niet alleen de bloedcirculatie bevorderen, maar ook de stemming stimuleren en stress verminderen, wat positief kan bijdragen aan het libido.

Voldoende Slaap

Het handhaven van een consistente slaaproutine is cruciaal voor het reguleren van hormonen en het verminderen van vermoeidheid.


Medicatie en Supplementen

Hormoontherapie

In gevallen van vastgestelde hormonale onbalans, zoals een te laag testosteronniveau kan hormoontherapie onder medisch toezicht worden overwogen. Testosterone replacement therapy (TRT) kan helpen om de testosteronniveau's te ondersteunen. Dit is wel een medisch proces en gaat altijd via een medisch expert.

Aanvullingen

Sommige supplementen, zoals zink en omega-3 vetzuren, vitamine d en magnesium kunnen het libido positief beïnvloeden.


Communicatie en Intimiteit in Relaties

Open Communicatie

Het actief bespreken van seksuele behoeften en verlangens met een partner kan de intimiteit verbeteren en eventuele spanningen verminderen.

Relatietherapie

Voor koppels met onderliggende relationele problemen kan het zoeken naar professionele relatietherapie waardevol zijn voor het herstellen van emotionele connecties.

Samenwerken aan Gezonde Gewoonten

Koppels kunnen gezamenlijk werken aan het bevorderen van een gezonde levensstijl, zoals samen koken, sporten of ontspanningsoefeningen doen.Laag Libido en Testosteron Verhogen

Het verhogen van testosteron is een effectieve strategie zijn om een laag libido aan te pakken.

Testosteron is direct gelinkt aan het libido en seksuele functies voor mannen en vrouwen.

Daarom heb ik een stappenplan ontwikkeld zodat jij je testosteron op natuurlijke wijze kunt verhogen.

Zeg gedag tegen een laag libido en omarm een energiek en vitaal leven!


  Het Stappenplan!


laag libido oplossing