mannen
01/02/2024
6 min

Testosteron bij mannen

01/02/2024
6 min

Testosteron Mannen, twee woorden die hand in hand gaan.

Testosteron is ongetwijfeld het belangrijkste hormoon als het gaat om mannen, maar ook in kleinere hoeveelheden bij vrouwen.

Vandaag gaan we alles bespreken over testosteron bij mannen

Dit hormoon is niet alleen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken, maar het regeert ook over veel lichamelijke en geestelijke functies.


Testosteron mannen


Testosteron bij Mannen

Testosteron, vaak omschreven als het 'mannelijke geslachtshormoon', gaat veel verder dan de voortplanting, vruchtbaarheid en seksuele functies bij mannen.


De productie van testosteron bij mannen begint tijdens de puberteit, wanneer de testikels actief worden en beginnen met het produceren van dit hormoon. Het is dit proces dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals baardgroei, een diepere stem en spierontwikkeling.


Gedurende het hele leven wordt de productie van testosteron strak gereguleerd door een complex feedbacksysteem tussen de hypofyse en de testikels. De hypofyse, een kleine klier aan de basis van de hersenen (Afbeelding) , geeft het luteïniserend hormoon (LH) af, dat de testikels aanspoort om testosteron te produceren.


productie testosteron mannen


Zodra er voldoende testosteron in het bloed circuleert, signaleert het een negatieve feedbackloop aan de hypofyse om de productie van LH te verminderen, waardoor het delicate evenwicht van hormonale harmonie wordt gehandhaafd.


Functies Testosteron Mannen

Testosteron is niet alleen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, maar het heeft ook veel functies die cruciaal zijn voor het algehele welzijn van mannen.


Een van de meest opvallende rollen is de bevordering van spiergroei en -kracht. Testosteron stimuleert de eiwitsynthese in spierweefsel, waardoor mannen de mogelijkheid hebben om krachtige, goed ontwikkelde spieren op te bouwen. Daarnaast heeft testosteron invloed op de botdichtheid, wat essentieel is voor het behoud van sterke en gezonde botten gedurende het hele leven. Een voldoende niveau van testosteron draagt bij aan de regulatie van vetweefsel en kan helpen bij het hebben van een gezond lichaamsgewicht.


Testosteron bij mannen heeft ook aanzienlijke impact op het energieniveau en de algehele vitaliteit. Mannen met een gezond testosteronniveau ervaren vaak een verbeterde energie, wat bijdraagt aan een actieve levensstijl en een beter uithoudingsvermogen.


Bovendien is testosteron nauw verbonden met de seksuele gezondheid van mannen. Het stimuleert niet alleen het libido, maar speelt ook een rol bij de productie van sperma en de regeling van seksuele functies.


Waarden Testosteron Mannen

De referentie waarde van testosteron is afhankelijk van de leeftijd. Rond de pubertijd is de natuurlijk productie van testosteron uit zichzelf het hoogste omdat dan de mannelijke kenmeren worden gevormd. Er is geen vaste norm voor hoeveel testosteron mannen nodig hebben, artsen gebruiken daarvoor ongeveer deze referentiewaarden in de eerste levensjaren:


Leeftijd (In jaar)

Testosteron (In nanogram per deciliter)

10 - 11

12 - 13

14

15 - 16

100 - 1,200

17 - 18

300 - 1,200

19+

240 -950


Als een man ongeveer in de jaren 20 komt zal het testosteronniveau drastisch dalen. Een tekort aan testosteron bij mannen kan voor een aantal vervelende symptomen zorgen die een grote invloed hebben op onze gezondheid, energie, en vruchtbaarheid.

Voor oudere mannen is het testosteron replacement therapy (TRT) een overweergbare optie. Dit is een medische behandeling die het totale testosteron in het lichaam zal verhogen.


Symptomen laag Testosteron Mannen

Wanneer het evenwicht van testosteron verstoord raakt en het Testosteron Mannen-niveau daalt tot onder de normale waarden, kunnen er een reeks verevelende symptomen optreden. 


laag testosteron mannen


1. Verminderd Libido

Een van de meest voorkomende symptomen van laag testosteron is een afname van het libido. Het hormoon speelt een rol bij het stimuleren van seksueel verlangen en het hebben van gezonde seksuele functies. Mannen met een laag testosterongehalte ervaren vaak verminderde interesse in seks en kunnen moeite hebben met het behouden van een bevredigend seksueel leven.


2. Verminderde Energie en Vermoeidheid

Testosteron staat bekend als de 'energiebooster' van het lichaam. Een afname in het niveau van dit hormoon kan leiden tot een merkbare daling van de energie en een algemeen gevoel van vermoeidheid. Mannen met een laag testosterongehalte melden vaak dat ze moeilijkheden ervaren bij het behouden van een constant energieniveau, zelfs na voldoende rust.


3. Verlies van Spiermassa en Kracht

Testosteron is van belang voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Mannen met een laag testosterongehalte kunnen een merkbaar verlies van spiermassa en kracht ervaren, zelfs bij regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan resulteren in een afname van fysieke prestaties en een vertraagd herstel na inspanning.


4. Stemmingsschommelingen

Naast fysieke symptomen kan een laag testosterongehalte ook invloed hebben op de stemming en het emotionele welzijn van mannen. Stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid en zelfs depressieve gevoelens kunnen voorkomen. Het hormonale evenwicht heeft een aanzienlijke impact op de neurotransmitters in de hersenen, en een tekort aan testosteron kan bijdragen aan emotionele instabiliteit.


5. Verminderd Concentratievermogen en Cognitieve Functies

Testosteron speelt ook een rol in cognitieve functies zoals concentratie en geheugen. Mannen met een laag testosterongehalte kunnen moeite hebben met het behouden van scherpe mentale focus en kunnen een afname van cognitieve prestaties ervaren.


Gevolgen laag Testosteron Mannen

Wanneer het hormonale verstoord is, de bovenstaande symptomen zich voor doen, en het Testosteron Mannen-niveau onder de normale waarden blijft, brengt dit gevolgen met zich mee.


lage testosteron mannen


Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van laag testosteron bij mannen is het verlies van spiermassa en kracht. Dit niet alleen vanwege de verminderde capaciteit van het lichaam om spieren op te bouwen, maar ook vanwege een verhoogde afbraak van bestaande spierweefsels. Het resultaat is een afname van fysieke kracht en een verhoogd risico op letsel.


Testosteron speelt ook een rol bij de regulatie van de vetstofwisseling. Bij een laag testosterongehalte kan het lichaam een neiging vertonen om meer vet op te slaan, vooral rond de buikstreek. Deze toename van lichaamsvet brengt niet alleen esthetische zorgen met zich mee, maar kan ook bijdragen aan het ontstaan van gezondheidsproblemen zoals obesitas en gerelateerde aandoeningen.


Een afname van testosteron kan ook leiden tot een verminderde botdichtheid, waardoor mannen kwetsbaarder worden voor osteoporose en botbreuken. Sterke botten zijn essentieel voor mobiliteit en een gezonde levensstijl, en een laag testosterongehalte kan deze structurele integriteit aantasten.


Daarnaast heeft testosteron bij mannen invloed op het cholesterolmetabolisme. Een laag testosterongehalte kan resulteren in ongunstige veranderingen in de cholesterolniveaus, met een neiging tot verhoogde niveaus van slecht cholesterol (LDL) en verminderde niveaus van goed cholesterol (HDL). Dit vormt een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Onderzoek suggereert dat een laag testosteronniveau kan bijdragen aan een verstoring van het glucosemetabolisme, wat het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhoogt. Een gezonde regulatie van bloedsuikerspiegels is van vitaal belang om diabetes en gerelateerde complicaties te voorkomen.


Testosteron Verhogen Man

Terwijl een laag testosteronniveau serieuze gevolgen heeft voor de gezondheid van mannen, biedt de natuur gelukkig een reeks strategieën om het Testosteron Mannen-niveau op natuurlijke wijze te verhogen. 


testosteron verhogen man


1. Gezonde Voeding

Een gebalanceerd dieet is van belang voor het hebben van een gezond testosteronniveau. Voedingsmiddelen rijk aan zink, zoals oesters, noten en zaden, spelen een rol in de productie van testosteron. Daarnaast zijn voldoende inname van gezonde vetten, vitamine D en eiwitten essentieel om testosteron bij mannen te ondersteunen.

2. Krachttraining en Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging, met de nadruk op krachttraining, is een effectieve manier om het testosteronniveau te verhogen. Oefeningen zoals gewichtheffen en intensieve intervaltraining hebben aangetoond positieve effecten te hebben op de productie van testosteron. Het lichaam past zich aan de fysieke stress van de training aan door het hormoonniveau te verhogen.

3. Voldoende Slaap

Slaap is het belangrijkste voor een gezonde levensstijl, en het heeft ook invloed op het hormonale evenwicht. Onvoldoende slaap kan leiden tot een afname van testosteronspiegels. Het streven naar een consistente en voldoende nachtrust is daarom belangrijk voor het behoud van een gezond testosteronniveau.

4. Stressmanagement

Langdurige stress kan leiden tot een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol, wat op zijn beurt de testosteronproductie kan remmen. Het implementeren van stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga of ontspanningsoefeningen, kan bijdragen aan het hebben van een gezond testosteron niveau.

5. Vermijd Overmatig Alcoholgebruik en Roken

Overmatig alcoholgebruik en roken kunnen nadelige effecten hebben op het testosteronniveau. Het verminderen van alcoholinname en het vermijden van tabaksproducten kunnen bijdragen aan het behoud van een optimaal testosteronniveauStappenplan voor Testosteron Mannen


De afgelopen 50 jaar zijn de testosteronniveau's onder jonge mannen meer dan 50% gedaald.

Dat is 1% per jaar!

Het is essentieel voor onze vruchtbaarheid, algemene-, seksuele-,  en mentale gezondheid een gezond testosteronniveau te hebben.

Ik heb daarom een stappenplan ontwikkeld wat jou gaat helpen je testosteronniveau op te krikken


Wacht niet langer en zeg gedag tegen een futloze levensstijl!


  Het Stappenplan!