Laboratorium
01/08/2024
5 min

Hormoonverstoorders in ons Dagelijks leven

01/08/2024
5 min

Hormonen zijn de belangrijkste signaalstoffen in ons lichaam, als deze in de war raken heeft dit grote gevolgen voor onze gezondheid.

Toch worden we in het dagelijks leven vaak blootgesteld aan factoren die invloed hebben op onze hormonen.

De onzichtbare bedreigingen, ook wel bekend als "hormoonverstoorders", kun je vrijwel niet zien en brengen onopgemerkt onze hormonen in disbalans.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze bedreigingen ongemerkt onze hormonen in de war kunnen brengen en wat we kunnen doen om ze te vermijden.


Wat zijn Hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die onze hormonale gezondheid kunnen beïnvloeden. Deze stoffen worden vaak onopgemerkt in producten gestopt die wij in ons dagelijks leven meerdere keren gebruiken.

Wat ze echter gemeen hebben, is hun vermogen om ons endocriene stelsel te verstoren. Dit interne regelsysteem zijn cellen en klieren in ons lichaam en neemt de taak op zich om de hormonen, groei, slaap en honger te regelen.


Hormonen zoals insuline, schildklierhormonen en testosteron zijn essentieel voor onze algehele gezondheid!



Het houdt onze stofwisseling, groei, energie, reproductieve functies en vele andere lichaamsprocessen in balans. Hormoonverstoorders kunnen echter het endocriene stelsel binnendringen en de natuurlijke harmonie verstoren.


Hier is een lijst van stoffen die als hormoonverstoorders fungeren: 

  • Bisfenol A (BPA) Bisfenol S (BPS) en Bisfenol F (BPF) 
  • Ftalaten 
  • Atrazine 
  • Triclosan 
  • Dioxines en PCBs 
  • Organotinverbindingen 
  • Nonylfenolen 
  • Octylfenol (4-tert-octylfenol) 
  • Parabenen Synthetische 
  • UV-filters 
  • Gebromeerde vlamvertragers (BFRs) 
  • Per- en poly-fluorocarbonaten (PFCs), PFAS, PFOA 
  • Perchloraat 
  • Lood 
  • Kwik 
  • Organofosfaten 
  • Glycol 
  • ethers

(https://www.duurzaamnieuws.nl/hormoonverstoorders-die-elke-dag-je-gezondheid-bedreigen)


Al deze stoffen zal je waarschijnlijk niet kunnen onthouden, maar je zou eventueel deze lijst op kunnen slaan en producten die je dagelijks gebruik kunnen controleren op deze stoffen.


Waar zitten hormoonverstoorders in?

Hormoonverstoorders verbergen zich in alledaagse producten. Deze schadelijke stoffen kunnen zich verschuilen in:

  • plastic verpakkingen, zoals flessen en voedselcontainers, waarin ze kunnen lekken in ons voedsel en water. 
  • Bewerkte voedingsmiddelen 
  • landbouwproducten behandeld met pesticiden
  • huishoudelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers

Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de hormoonverstoorders aangezien ze zich bevinden in veel producten die zowat iedereen dagelijks gebruikt.

Welke voeding haalt je hormonen uit balans?

Het is verbazingwekkend hoe vaak we onbewust voedsel eten dat onze hormonen uit balans brengt.

Het begrip "hormoonverstoorders" verwijst naar chemische stoffen die de normale werking van ons endocriene systeem kunnen verstoren, wat leidt tot hormonale disbalans. Helaas zijn deze hormoonverstoorders niet beperkt tot industriële omgevingen of verre chemicaliën - ze kunnen ook worden aangetroffen in de voeding die we dagelijks consumeren.


Hormoonverstoorders in plastic verpakkingen


Hormoonverstoorders voeding

Geen ingeblikt voedsel

Gebruik geen voedsel uit blik, vooral bij vette producten, omdat er gemakkelijker hormoonverstoorders kunnen vrijkomen uit de coating. Bijvoorbeeld Kwik bij ingeblikt tonijn.


Vermijd verhitting van plastic

Verwarm geen voedsel in plastic schaaltjes/verpakkingen, vooral niet in de magnetron, om de mogelijke afgifte van schadelijke stoffen te voorkomen.


Drinkwater

Daarnaast kunnen in ons drinkwater ook nog eens hormoonverstoorders voorkomen. Hier in Nederland hebben we over het algemeen veilig drinkwater. Maar in de VS daarentegen wat minder. Pas goed op het water wat je nuttigt, een extra kraanwaterfilter is altijd aan te raden!


Bewerkte voedingsmiddelen

Extreem Berwerkte voedingsmiddelen zoals frisdranken, snoep of snacks bevatten vaak conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen die hormoonverstoorders kunnen zijn.


Xeno-oestrogenen

Een specifieke groep hormoonverstoorders, bekend als xeno-oestrogenen, verdient speciale aandacht. Deze stoffen worden vaak aangetroffen in voedingsmiddelen en kunnen ons endocriene systeem op verschillende manieren beïnvloeden.

Xeno-oestrogenen bootsen het vrouwelijke hormoon oestrogeen na, wat zowel voor mannen als vrouwen problemen kan opleveren.

Hier zijn een aantal producten met xeno-oestrogenen:


Sojaproducten

Sojabonen en producten die soja bevatten, zoals tofu, sojamelk en tempeh, bevatten hoge niveaus van fyto-oestrogenen, die werken als xeno-oestrogenen.


Conventioneel geteeld fruit en groenten

Pesticiden die op deze gewassen worden gebruikt, kunnen xeno-oestrogenen bevatten. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische opties. Gewassen die het meest bespoten worden zijn:

  • Aardbeien
  • Spinazie
  • Kersen
  • Appels
  • Tomaten
  • Paprika


Plastic verpakkingen

Levensmiddelen verpakt in plastic kunnen xeno-oestrogenen lekken, vooral wanneer ze worden verwarmd, bijvoorbeeld in de magnetron. KIes voor glas of porselein voor het bewaren van voedsel.


Hormoonverstoorders Cosmetica

Helaas zijn er ook hormoonverstoorders in veel cosmetische producten. Deze stoffen, bekend als hormoonverstoorders, kunnen schadelijke effecten hebben op ons endocriene systeem en leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Waar vind je hormoonverstoorders in cosmetica? 

Parabenen

Deze veelvoorkomende conserveermiddelen worden vaak gebruikt in cosmetica, zoals lotions, shampoos, en make-upproducten. Ze kunnen de hormonale balans verstoren en worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen.

Ftalaten

Vaak te vinden in geuren van producten zoals parfums, deodorants, en haarlak. Fthalaten kunnen zich ophopen in het lichaam en worden geassocieerd met verstoringen in het endocriene systeem.

Triclosan

Een antibacteriële stof die vaak wordt gebruikt in zepen en tandpasta. Het kan de hormoonhuishouding ontregelen en heeft mogelijk negatieve effecten op de schildklier.


hormoonverstoorders cosmetica


Hormoonverstoorders Cosmetica vermijden

Neem de tijd om de ingrediëntenlijst van cosmetische producten te lezen. Vermijd producten die parabenen, ftalaten, triclosan en andere verdachte stoffen bevatten. Natuurlijke cosmetica bevatten vaak minder schadelijke chemicaliën. Kies daarom ook voor producten met biologische en plantaardige ingrediënten. Daarnaast kun je overwegen om je eigen cosmetica met eenvoudige en natuurlijke ingrediënten te maken. Er zijn tal van recepten beschikbaar voor zelfgemaakte scrubs, maskers en lotions.


Er zijn apps beschikbaar die je helpen bij het scannen van producten en het identificeren van potentieel schadelijke stoffen. Dit maakt winkelen voor veilige cosmetica eenvoudiger. Yuka is een van deze apps.


Hormoonverstoorders Kinderen

Bij de zorg voor je baby of kind is het belangrijk om aandacht te besteden aan de producten die je gebruikt. Hormonen zijn in de jongere jaren super belangrijk en is het dus van belang om zo veel mogelijk hormoonverstoorders uit te sluiten.


Controleer etiketten

Controleer de etiketten van baby- en verzorgingsproducten. Vermijd producten met propylparabenen, butylparabenen en BPA (Bisfenol A).


Beperk het gebruik van verzorgingsproducten

Gebruik babyverzorgingsproducten alleen als dat nodig is. Overmatig gebruik kan de blootstelling aan schadelijke stoffen verhogen.


Natuurlijke materialen

Kinderen houden van speelgoed, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hun speelgoed veilig is en vrij van hormoonverstoorders. Je zult je verbazen maar het materiaal in speelgoed van kinderen kan voor een hormonale disbalans zorgen. Koop stoffen poppen en knuffels gemaakt van natuurlijke vezels.


Geen zacht plastic

Geef je baby geen speelgoed van zacht plastic dat niet geschikt is voor kinderen onder de leeftijd van 3 jaar, zoals aangegeven op het label.


Hormoonverstoorders kinderen


Kleding en Textiel

Houd ook zeker rekening met de keuze van kleding en textiel om blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren. Vaak word Textiel in het buitenland met stoffen geproduceerd en gereinigd die verboden zij in Europa.


Was nieuwe kleding

Was nieuwe kleding grondig voordat je het draagt om eventuele residuen te verwijderen.


Kies natuurlijke vezels

Geef de voorkeur aan kleding gemaakt van biologisch katoen en andere natuurlijke vezels.



Hormoonverstoorders en Testosteron

Het behouden van een gezonde hormonale balans, met nadruk op de testosteronspiegels, is van cruciaal belang voor onze algehele gezondheid. Testosteron speelt een essentiële rol in tal van lichamelijke en mentale functies, vaak word testosteron geassocieerd met mannen. Maar het speelt een grote rol in het lichaam voor zowel man als vrouw. Voorbeelden van deze functies zijn: spiergroei, energieniveaus, libido en meer.

Daarom heb ik een speciaal stappenplan ontwikkeld om je te helpen je testosteronspiegels natuurlijk te verhogen en te behouden.

Dit stappenplan richt zich op een gezonde levensstijl, voeding en beweging, en helpt je bij het vermijden van hormoonverstoorders.

Ontdek de vele voordelen van een optimaal testosterongehalte en de impact ervan op je welzijn.

Samen kunnen we werken aan een toekomst met hormonale gezondheid en vitaliteit.